Жупа стигла до титуле у Општинској лиги, дванаест голова у сусрету Врбаса и Ножичког
12. јун, 2018.
Одржана 15. сједница Скупштине општине Србац
12. јун, 2018.

Ликовно-еколошка колонија у Бардачи почиње 23. јуна

Центар за културу и спорт Србац организује 35. сазив Ликовно-еколошке колоније „Бардача-Србац“ који почиње у суботу 23. јуна и трајаће до 1. јула. У раду колоније учествоваће 16 академских сликара из Француске, Србије, Црне Горе, Македоније и Републике Српске. 

Међу њима су: Љубица Мркаљ (Париз), Милан Матавуљ, Рајко Петковић и Кристина Палањук (Нови Сад), Гордана Мијановић и Влатка Вујошевић (Подгорица), Тони Остојић (Скопље), Миодраг Анђелковић и Мирјана Анђелковић (Ниш), Здравко Круљ, Марин Милутиновић, Соња Спироска Остојић и Николина Песлаћ (Бања Лука), Милован Чикић и Миле Средојевић (Градишка) и Борис Еремић (Приједор)

Тема овогодишње Колоније је „Незаштићено подручје Бардача“ о чему ће на Округлом столу говорити активисти „Центра за заштиту животне средине“ из Бањалуке (Виктор Бјелић), а ликовни умјетници ће сликати без икаквих тематских ограничења.

Умјетнички савјет колоније чине директорица Центра за културу и спорт Сандра Михољчић, директор Пољопривредног института Бања Лука Војислав Тркуља, историчар умјетности др Александар Грандић, утемељивач колоније и овогодишњи учесник Рајко Петковић и други учесници колоније Здравко Круљ, Марин Милутиновић и Борис Еремић.

Током рада колоније дјеловаће и школа сликања која се сваке године организује за ученике основних и средњих школа из Српца и околних општина, а водитељ школе биће један од академских сликара који је учесник колоније.

Такође ће бити изведена једна акција чишћења илегалног одлагалишта смећа под називом „Очистимо Бардачу“ а планирана је и посјета манастиру Осовица. 

Завршно вече одржаће се у недјељу 1. јула у Тренинг центру ПМФ-а на Бардачи с почетком у 20 часова, а биће приређена и изложба радова насталих на овогодишњем сазиву колоније.

За вријеме рада, колонија је отворена за све посјетиоце природног резервата Бардача и друге љубитеље умјетности и екологије. 

По завршетку колоније планирају се изложбе насталих радова у Бањалуци, Приједору, Добоју, Требињу, Вишеграду, Лакташима, Градишци, Београду и Новом Саду.

Покровитељи 35. сазива бардачке колоније су Министарство просвјете и културе, Општина Србац и Пририодно-математички факултет Бања Лука док је медијски покровитељ Радио Србац.

Comments are closed.