Одали почаст погинулим борцима из Срђевића
21. септембар, 2018.
Чувају сјећање на шесторицу погинулих бораца из Пријебљега
22. септембар, 2018.

Лидија Ножанић читала стихове србачким основцима и средњошколцима на поетском часу

У организацији Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ из Српца у петак 21. септембра је одржан поетски час за око 40 ученика основних и средњих школа из Српца. Час поезије за србачке ђаке протекао је у знаку Књижевних сусрета на Козари који се одржавају овог викенда и у чијој организацији учествује србачка Просвјета. 

Основцима и средњошколцима из Српца стихове је читала млада пјесникиња Лидија Ножанић из Горњих Срђевића која је недавно објавила свој поетски првенац „Између вјечности и тренутка“, а који је чак објављен и у посебном аудио издању за слијепа и слабовида лица. 

„Драго ми је што сам позвана и што сам имала прилику да поново представим своју збирку пјесама. Посебно ми је било драго што сам читала стихове пред ученицима школе коју сам и сама похађала, као и пред србачким основцима који воле поезију. Надам се да ће у наредном периоду бити још оваквих манифестација“, рекла је Лидија.

Члан србачке просвјете и професорица српског језика и књижевности, Бранка Кесер, рекла је да је овај поетски час једна од активности у склопу предстојећих Књижевних сусрета на Козари а има за циљ да ученицима приближи стваралаштво младих и других пјесника на нашим просторима.

„На овај начин се афирмише лијепа писана ријеч, поезија и проза, и позивам младе да се одазивају књижевним дружењима и покушају и сами да пишу и тако допринесу очувању наше традиције и обичаја и истовремено покажу шта осјећају и мисле“, рекла је Бранка. 

Испред Општинске управе поетском часу је присуствовао начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности, Марко Михољчић.

„Општина Србац је пружила подршку организацији књижевних сусрета на Козари, као и друге активности србачке Просвјете и културног стваралаштва младих у нашој општини“, рекао је Михољчић.

Ученица четвртог разреда економских техничара из Српца, Катарина Шапоња, рекла је да је са задовољством дошла на поетски час како би чула Лидијине пјесме и додала да је присуствовала и промоцији њене књиге. 

„Сматрам да је јако лијепа читала стихове и да је требало доћи још више ученика да је чује и подржи. Надам се да ће бити још прилика за нас младе да се упознамо са писцима и да ће се млади све више препознавати у поезији и прози и сами почети да пишу“, рекла је Катарина.

 

Comments are closed.