Прослава храмовне славе Благе Марије у суботу 4. августа у Kаоцима
2. август, 2018.
Почела манифестација Србачко љето, спортски таленти одушевили мајсторијама
2. август, 2018.

Коровчани одали почаст шесторици погинулих бораца

У мјесној заједници Корови одржан је парастос за борце из овог села који су погинули у Одбрамбено-отаџбинском рату – Цвијетина Петковића, Зорана Стринића, Ненада Веселиновића, Свету Марковића, Саву Дринића и Миломира Малића. 

Цвијеће на спомен обиљежје положиле су породице погинулих бораца, делегације Одбора за обиљежавање значајних датума и јубилеја, Борачке организације општине Србац и Мјесне борачке организације Корови које су биле организатори парастоса, као и представници Општине Србац, Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила и СУБНОР-а.

Овом прилико цвијеће је положено и на спомен обиљежје које је народ овог краја подигао 1986. године за шесторо погинулих бораца и 12 жртава фашистичког терора у другом свјетском рату.

Парастос је служио свештеник Славиша Топић а присутнима се обратио начелник Одјељења за општу управу и предсједник Борачке организације општине Србац Душко Митрић који је апеловао мјештанима да се одазивају оваквим скуповима у још већој мјери и преносе традицију на млађе нараштаје.

„На тај начин сачуваћемо истину о свим ратним страхотама које је претпио наш народ на овом простору. Захваљујем се свештеницима српске православне цркве који такође редовно учествују у овим годишњим поменима. Погинулим јунацима нека је вјечна слава а свим присутнима желим дуг живот и добро здравље“, рекао је Митрић.

Помоћ у организацији годишњег парастоса пружила је Општина Србац.

У Одбрамбено-отаџбинском рату са подручја ове мјесне заједнице страдали су: 
Цвијетин Петковић и Зоран Стринић који су погинули 31. јула 1992. године на Бијелом брду као припадници Прве србачке лаке пјешадијске бригаде, 
Ненад Веселиновић који је погинуо 1993. године на орашком ратишту као припадник Прве србачке лаке пјешадијске бригаде,
Свето Марковић који је такође био припадник Прве србачке лаке пјешадијске бригаде и трагично изгубио живот 1993. године,
Саво Дринић који је погинуо 1995. године у Грахову као припадник Девете граховске лаке пјешадијске бригаде,
Миломир Малић који је као припадник Прве србачке лаке пјешадијске бригаде нестао 10. септембра 1995. године на озренско-возућком ратишту у великој непријатељској офанзиви.

 

Comments are closed.