Пријаве поплављених домаћинстава прошле прву анализу
7. децембар, 2017.
ОШ „Јован Јовановић Змај“ Србац: Извршено асфалтирање школског прилаза
7. децембар, 2017.

Комунално предузеће “Водовод” на путу финансијског опоравка

Замјеник начелника општине Драган Микић и начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено комуналне дјелатности Дарио Кресојевић посјетили су Комунално предузеће “Водовод” у склопу плана обиласка јавних предузећа и установа са циљем упознавања са њиховим радом, актуелном проблематиком и пројектима који су у току.

Директор Водовода, Драго Јовичић, рекао је да је ово предузеће за првих девет мјесеци остварило позитиван финансијски резултат у износу од 148.742 КМ. Плате и доприноси се исплаћују у континуитету, као и репрограми и кредити, тако да су у истом периоду смањене укупне обавезе предузећа за око 100 хиљада КМ.

„Потписали смо репрограм са Пореском управом РС о измирењу заосталих дуговања на износ од 345 хиљада КМ, тако да је радницима омогућено да овјере здравствену књижицу након три године. Репрограмирали смо обавезе за струју и друга дуговања, а од марта ове године редовно плаћамо све текуће обавезе, обавезе за ПДВ, обавезе за порезе и доприносе, мјесечне обавезе према радницима и плаћање репрограма за обавезе које су настајале у претходним годинама“, истакао је Јовичић и додао да ће по свим параметрима на крају ове године бити забиљежено позитивно пословање. 

Комерцијално-финансијски руководилац, Дражен Стојковић, упознао је представнике општине да је проценат наплате потраживања код физичких и правних лица у првих девет мјесеци ове године износио око 90 одсто, а према подацима које располажу, у последња два мјесеца је забиљежена већа наплата него што је фактурисано рачуна према крајњим купцима.

„Многи потрошачи немају навику плаћања рачуна за воду, тако да ћемо неке дугове морати наплатити судским путем. Важно је нагласити да смо стабилизовали пословање нашег предузећа чије су укупне обавезе у прошлој години порасле за 397.000 КМ. Нови менаџмент је успио смањити расходе и повећати приходе, чиме је предузеће спашено од гашења“, рекао је Стојковић.

По његовим ријечима, многи добављачи нису хтјели да обнове уговоре са Водоводом због нагомиланих дуговања према њима, а након стабилизације пословања, данас се може видјети потпуно другачија слика у предузећу које нормално функционише.

„Успјели смо набавити одређену количину нових водомјера које смо замијенили, што ћемо наставити и у наредном периоду, а у плану је да их поставимо и тамо гдје их до сада није било, како бисмо на тај начин значајно смањили губитке. Извршили смо и набавку веће количине резервних дијелова за оправку примарног цјевовода Фи-500 са којим константно имамо проблеме због кварова, тако да неће долазити до већих прекида у испоруци воде“, нагласио је Стојковић.

Он је позвао грађане да редовно плаћају своје обавезе, а они који имају нагомилане дугове, потребно је да дођу у предузеће како би потписали репрограм.

Састанку је присуствовао и технички руководилац Милован Добрњац који је такође потврдио да у задњих пола године није долазило до значајнијих прекида у испоруци воде, а сви мањи прекиди су санирани у кратком року. 

Замјеник директора Јефто Поповић рекао је да искориштеност капацитета овог предузећа на подручју наше општине тренутно износи 47 одсто, што је повећање у односу на ранији период. Он истиче да је испорука воде повећана за седам одсто, а дјелатност Водовода је проширена и на сусједну општину Дервента, гдје је у селу Трстенци пројектована и израђена водоводна мрежа од стране нашег комуналног предузећа. 

„Остварили смо планиран приход на основу испоручене количине воде, испоштовали смо све предвиђене трошкове по плану и значајно смањили нагомилане обавезе, тако да очекујемо да ове године остваримо добит. У плану је и исплата регреса радницима за којег годинама није било финансијске могућности“, рекао је Поповић.

Он истиче да је у протеклом периоду извршена нова организација и систематизација радних мјеста која је подразумијевала смањење броја радника Водовода на оптималан број, а у циљу смањења трошкова предузећа.

Представници Водовода информисали су носиоце извршне власти да би до краја године требало бити завршено прикључење 24 домаћинства у Жупском Разбоју на новоизграђени дистрибутивни цјевовод у дужини од 2.078 метара чиме ће мјештани овог села по први пут добити воду са градске водоводне мреже. На овај начин створени су услови да се накнадно прикључи још 40 кућа из овог села, а отвара се могућност ширења водоводне мреже и према Ћукалима.

Вриједност радова износи 132 хиљаде КМ, од чега је Међународни фонд за развој пољопривреде (ИФАД) обезбиједио 80 одсто средстава, а Општина Србац преосталих 20 одсто уз финансијско учешће мјештана које је такође предвиђено овим пројектом.

Пројекат је код ИФАД-а кандидован уз посредство Јединице за координацију пројеката у пољопривреди која дјелује при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

“Грађани ће добити здраву и питку воду са изворишта “Вријеска” која је високог квалитета, а брзим и ефикасним радом на терену наше комунално предузеће је још једном доказало да је кадровски и технички опремљено за овакве инфраструктурне захвате”, рекао је директор Драго Јовичић.

По његовим ријечима, највећи дио општине је покривен водоводном мрежом која је до сада изграђена у дужини од преко 400 километара. Тренутно имају преко пет хиљада корисника, а планирају даље ширење. 

Јовичић је истакао добру сарадњу са општинском управом као већинским акционаром овог предузећа, истичући да је локална власт пружила пуну подршку управи Водовода у поправљању финансијске ситуације и стављању овог предузећа на здраве ноге. 

Начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено комуналне дјелатности, Дарио Кресојевић, рекао је да је општинска управа омогућила комуналној полицији већу надлежност у контроли система водоснабдијевања. 

“Дата је надлежност комуналној полицији да може да санкционише оне који се нелегално прикључују на водоводну мрежу и изричу казне онима који се не придржавају одлука. Увели смо и могућност замјене водомјера по захтјеву странака, али који се у том случају мијењају о њиховом трошку”, рекао је Кресојевић.

Замјеник начелника општине Драган Микић честитао је руководству Водовода на уложеним напорима на поправљању стања јер ће након дужег времена на крају године бити остварен позитиван финансијски резултат.

“Мјере штедње, рационализације, повећања наплате и смањења губитака итекако су се одразиле на финансијску ситуацију, а потписивањем репрограма смањене су нагомилане обавезе према радницима и растерећено укупно пословање предузећа. Изградњом система водоснабдијевања омогућено је да вода са градске мреже дође до још већег броја потрошача, а истовремено се повећава број купаца услуга Водовода, што ће такође утицати на квалитетније финансијско пословање. За рад новог менаџмента могу се изнијети само ријечи хвале”, рекао је Микић.

 

Comments are closed.