Општина Србац у сарадњи са УНДП ради на побољшању спремности и реакције на поплаве
30. јануар, 2018.
Ловачко удружење “Срна” почело лов на предаторе
31. јануар, 2018.

Јавна предузећа и установе завршиле пословну годину без финансијских губитака

Начелник општине Млађан Драгосављевић организовао је данас састанак са 12 директора јавних предузећа и установа које су наслоњене на буџет општине са циљем да се сагледају резултати пословања у протеклој години са нагласком на финансијске показатеље и остварењем планираних програмских циљева. 

Састанку су такође присуствовали замјеник начелника општине Драган Микић и начелници свих општинских одјељења.

Међу првима се обратила директорица Центра за социјални рад, Слађана Поткоњак која је подсјетила да је ова установа успјела исплатити чак 13 накнада за додатак за помоћ и његу другог лица, од чега шест заосталих из 2016. године и седам из 2017. године. У јануару ове године успјели су исплатити још једну накнаду, тако да се у овој установи надају да ће уз помоћ општине у догледно вријеме исплатити све заостатке који су наслијеђени из претходних година.

“Омогућавамо здравствено осигурање нашим корисницима и редовну овјеру здравствених књижица. Потписали смо и репрограме са неколико домова о плаћању наслијеђених обавеза за смјештај наших корисника а омогућили смо и континуиран рад комисије за остварење права из разних области социјалне и дјечије заштите”, истакла је Поткоњак.

По њеним ријечима, потписан је репрограм са Пореском управом и рађено на измирењу обавеза за неплаћене порезе и доприносе како би радници могли након двије године овјерити здравствену књижицу. 

“Финансијски извјештај за прошлу годину још није завршен, али процјењујемо да је извршење износило око 950 хиљада КМ, од чега највећи дио у износу од око 720 хиљада КМ отпада на социјалну заштиту, односно новчане помоћи, дјечији додатак, здравствено осигурање и слично. Наша установа је по финансијским аспектима значајно напредовала у односу на раније године и изражавам велику захвалност општинској управи која је показала разумијевање за наше проблеме”, рекла је Поткоњак. 

Додала је да је стање много уређеније и по питању усклађивања нормативних аката, па је тако у протеклом периоду усвојено пет нових правилника и неколико упутстава. 

Она је похвалила приватно предузеће “Мане комерц” из Српца које је у сарадњи са Центром пружило помоћ за седам социјално угрожених и вишечланих породица издвојивши за ове намјене око 7.500 КМ. 

Директорица Туристичке организације општине Србац, Радисава Шушчевић, рекла је да је протеклу годину ова организација завршила позитивно и да су реализоване све планиране активности, највећим дијелом уз помоћ привредника који су пружили помоћ у финансирању разних манифестација. 

“Очекујемо да у текућој години санирамо све заостале обавезе по питању пореза и доприноса како бисмо након дужег времена испунили услове да можемо аплицирати на разне конкурсе код ресорног министарства”, рекла је Шушчевић.

Она је додала да постоје планови да се реализује једна нова манифестација током љета, заједно са Центром за културу и спорт, која би била организована на градском тргу.

“Планирамо и формирање стручног тима за развој туризма, будући да у последње вријеме имамо све више дипломираних туризмолога и људи који се баве угоститељством. Радићемо на изради једног стратешког документа који ће дефинисати правце дјеловања за будући развој туризма у нашој општини”, истакла је Шушчевић.

Директорица Агенције за развој малих и средњих предузећа, Вања Шарић, рекла је да је ова агенција у протеклом периоду подносила апликације за учешће у неколико пројеката а у плану је да се у складу са измјенама закона о развоју малих и средњих предузећа Републике Српске преименује њен назив у локалну развојну агенцију. 

О стању у предшколској установи “Наша радост” говорила је директорица Дијана Миланковић која је рекла да је у прошлој години уписано 142 дјеце што је рекордан број. Малишани вртића учествовали су у свим важнијим манифестацијама прошле године, попут Дјечије недјеље, Конференције беба и других, а обиљежили су и седмицу књиге и седмицу саобраћаја, посјетили Народну библиотеку и Полицијску станицу, те организовали мини саобраћајни полигон у центру града.

“Посјетили смо Црвени крст, Радио Србац, Дјечији вртић “Лепа Радић “ из Градишке и друге установе. Прославили смо крсну славу Светог Николу, организовали новогодишњу представу за дјецу и долазак Дједа Мраза, организовали акцију садње цвијећа у кругу вртића, обновили фонд сликовница у нашој установи и уз помоћ донатора набвили нови намјештај и клима уређаје. Организовали смо и велику јесењу свечаност “Приче из Непричаве” у којој смо представили сву љепоту традиције и обичаја нашег народа”, рекла је Миланковић.

Она је додала да је ребалансом буџета повећан износ средстава овој установи и упутила захвалност општинској управи која им је у свему излазила у сусрет.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да је при изради петогодишњег плана капиталних инвестиција општине Србац пројекат изградње новог вртића био при врху листе пројеката који су добили највећу оцјену независне комисије. 

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да је локална управа свјесна да се рад у вртићу одвија у отежаним условима и да је у блиској будућности потребно пронаћи алтернативно рјешење за рад ове предшколске установе.

“Чим се створе услови и пронађу средства путем донатора, и општинска управа ће се укључити и подржати ову инвестицију како би вртић у догледно вријеме добио нови објекат”, рекао је начелник Драгосављевић.

Старјешина Територијалне ватрогасне јединице, Радован Латинчић, рекао је да је у прошлој години ова организација имала 107 интервенција, од чега се 80 њих односило на пожаре.

“Превентивно смо извршили прегледе у 90 фирми, установа и школа а радили смо и на квалитетнијем опремању и оспособљавању наше јединице. Набавили смо ново навално возило уз помоћ Ватрогасног савеза РС а планирамо да у току ове године набавимо и ново возило које ћемо користити за удесне саобраћајне интервенције”, рекао је Латинчић.

Начелник општине Млађан Драгосављевић похвалио је ангажман старјешине Радована Латинчића на унапређењу рада србачких ватрогасаца додајући да ће општинска управа наставити пружати подршку у стручном оспособљавању и опремљености њихове јединице.

О раду јединог електронског медија у нашој општини, Радио Српца, говорила је директорица Љиљана Кошчица која је нагласила да су радници овог предузећа претрпјели у протекле четири године тежак период пун неизвјесности, али су уз подршку нове општинске власти стали на здраве ноге и стабилизовали пословање. 

“У прошлој години смо забиљежили позитивно пословање и исплатили 12 нето плата, од чега девет из 2016. и три из 2017. године. Исплатили смо девет рата репрограма за порезе и доприносе и успјели да након 46 мјесеци омогућимо радницима да овјере здравствене књижице. Грантовска средства се уплаћују редовно а остварили смо и властите приходе од маркетинга у износу од 12 хиљада КМ, иако се из године у годину смањује број оглашивача”, рекла је Кошчица.

Она је истакла да је Радио Србац у употребу пустио андроид апликацију која се може преузети путем њихове интернет странице и омогућава да слушаоци прате програм ове медијске куће и путем “паметних” мобилних телефона. 

Овакав потез је похвалио начелник Одјељења за финансије, Владимир Гужвић, који је рекао да се на овај начин шири потенцијално маркетиншко тржиште Радио Српца јер је омогућено да њихов програм буде доступнији већем броју слушалаца и уједно буде доступан у сваком тренутку, што може повећати број оглашивача. 

Говорећи о раду у протеклој години, Кошчица је подсјетила да су новинари ове медијске куће испратили све важније посјете представника републичке власти, као и патријарха Иринеја у нашој општини, а организована је и суботња емисија “Гост програма” у којој су угостили све носиоце законодавне и извршне власти наше општине.

“Успјешно смо организовали и манифестацију Избора спортисте године а у плану имамо да нашу програмску шему модернизујемо и подигнемо на још већи ниво. Ријешили смо један од горућих проблема постављањем нове громобранске инсталације, у чему су нам највише помогла предузећа “Систем екологика” и “Тексопром”. На овај начин смо омогућили заштиту опреме тако да смо сада стекли услове да у наредном периоду радимо и на обнови студијске технике”, истакла је Кошчица.

Она је додала да је у прошлој години одржано пет сједница управног одбора са којим менаџмент ове медијске куће има веома добру сарадњу. 

Директор Комуналца Богољуб Билановић рекао је да је ово предузеће завршило пословну годину са добитком од 894 КМ. По његовим ријечима, приходи су мањи у односу на план за 13 хиљада КМ али су и расходи смањени за 12 хиљада КМ и били би још смањени да нису добили налог од републичке инспекције да сав комунални отпад морају одвозити на регионалну депонију у Рамиће, што редовно чине од августа прошле године, чиме су значајно увећани трошкови.

“И поред повећаних трошкова успјели смо смањити потрошњу горива на годишњем нивоу која је у прошлој години износила 40 хиљада КМ, док су наши претходници годишње трошили 60 хиљада КМ. Било је могуће да трошкови за гориво буду још мањи у прошлој години, али на то нисам могао утицати јер сам преузео дужност директора тек 1. априла. Још тада сам уочио да је за прва три мјесеца прошле године бивше руководство на гориво потрошило чак 15 хиљада КМ”, истакао је Билановић.

Додаје да је рационализација пословања извршена и смањењем броја руководећих радних мјеста. Плате се редовно исплаћују као и рате репрограма према Пореској управи у износу од 167 хиљада КМ кога је затекао приликом примопредаје дужности, а како би предузеће могло нормално функционисати у плану је нови репрограм у износу од 200 хиљада КМ јер се још увијек нису стекли услови да радници предузећа овјере здравствену књижицу.

“У идућој години планирани приходи износе 574 хиљаде КМ што је повећање за четири одсто у односу на план из прошле године. Надам се да ћемо успјети ући у кредитни аранжман са комерцијалним банкама како бисмо исплатили обавезе према Пореској управи јер нам је камата на овај начин пуно повољнија. Такође се надам да ћемо успјети обезбиједити набавку новог возила за одвоз отпада као и трактора који би био намијењен за одржавање локалних путева и канала”, рекао је Билановић.

Директор Водовода, Драго Јовичић, рекао је да и у овом предузећу планирају обједдинити све обавезе у један заједнички кредит како би се на тај начин омогућила повољнија камата. 

“Стање у нашем предузећу је добро јер се плате и топли оброци исплаћују редовно а успјели смо у прошлој години исплатити чак 13 плата и пола регреса. Радимо на припреми великог пројекта који би подразумијевао реконструкцију водоводног система од клаонице у Повеличу до изворишта у Пријебљезима и уколико у томе успијемо, планирамо ријешити проблем на овој дионици за наредних стотину година”, рекао је Јовичић.

О раду Народне библиотеке говорио је директор Бранислав Савановић који је рекао да ће у наредних пола године бити извршена ревизија књижног фонда који тренутно броји око 29 хиљада књига. 

“Имамо у плану бројне догађаје од којих се посебно издваја гостовање судије Окружног суда, Милана Благојевића, који ће одржати предавање о раду Хашког суда а сарадњу смо остварили преко нашег суграђанина Милорада Којића, директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица. У плану је и вече стрипа уз организацију школе стрипа”, рекао је Савановић.

Он је похвалио сарадњу са општинском управом и бројним јавним предузећима и устаноавама са којима су заједнички организовали неке културне догађаје. По његовим ријечима, прошле године је био учлањен највећи број читалаца до сада а на путу је да исти успјех буде остварен у овој години јер је око 417 грађана учлањено за свега три дана током светосавских празника по промотивној цијени од 1 КМ.

“И финансијски показатељи су пуно бољи па смо тако у прошлој години смањили дуговања за око 1575 КМ. Успјели смо уштедити око 900 КМ а извршили смо и одређене радове на кречењу просторија, постављању нових тракастх завјеса и уређењу ходника и улаза, онако како то и приличи оваквој установи културе”, рекао је Савановић.

Директорица Центра за културу и спорт, Сандра Михољчић, рекла је да су и у овој установи реализоване све планиране активности, међу којима се издваја традиционална ликовно-еколошка колонија на Бардачи која је ове године обогатила фундус колоније са 12 нових умјетничких дјела чија се вриједност процјењује на око 13.200 КМ.

Она је додала да је прошле године у Српцу по први пут након пет година гостовало Народно позориште РС, што је наишло на позитиван одјек Српчана који су испунили салу Дома културе до последњег мјеста.

“Прошлу годину смо завршили са позитивним пословањем у износу од 9.500 КМ на шта је највише утицала помоћ коју смо добили из кабинета предсједника РС Милорада Додика за организацију колоније и продаја дијела земљишта која се налазила у нашем власништву. То је утицало да исплатимо одређене обавезе Пореској управи за репрограм а успјели смо исплатити чак 14 плата у пролој години од чега три плате у децембру. Покушали смо у што већој мјери да смањимо дуговања за лична примања према радницима јер смо имали заостатак из претходних година од 14 плата”, рекла је Михољчић.

Директор Центра средњих школа “Петар Кочић” Миленко Живанић подсјетио је да је недавно у овој школи одржан округли сто на тему нове уписне политике што је иницирао један број одборника Скупштине општине. 

“У наредном периоду планирамо санацију крова наше установе и реализацију комплетног уређења и реконструкције зграде школе што би требало да буде урађено у сарадњи са УНДП БиХ. Вршимо и припреме за разне друге активности попут прољећног кроса, матурске вечери, екскурзије и обиласка основних школа како бисмо упознали ученике деветих разреда са планом уписа у наредну школску годину”, рекао је Живанић.

На крају састанка је стање у Дому здравља презентовао директор Мирко Стојић који је рекао да је остварени приход у прошлој години износио 2.451.000 КМ а расход 2.368.000 КМ, тако да је забиљежена добит у износу од 83 хиљаде КМ. 

“Успјели смо остварити стабилно пословање и поред неповољног уговора са Фондом здравственог осигурања а једним дијелом је на то утицало смањење броја радника и повољан исход једне судске пресуде у нашу корист. У плану имамо додатно смањење броја радника, што ће највећим дијелом бити учињено одласком у пензију великог броја њих током ове године. Исплаћујемо редовно обавезе по једном од наслијеђених кредита код Министарства задравља и социјалне заштите а по први пут у задњих неколико година успјели смо остварити сва планирана средства која су уговорена са фондом што је такође резултат нашег доброг рада”, рекао је Стојић.

Замјеник начелника општине Драган Микић рекао је да охрабрују овакви резултати јавних предузећа и установа у протеклој години јер нису забиљежени губици у пословању.

“Неопходно је задржати овакав начин функционисања и још више порадити на нормативном усклађивању аката са законском регулативом. Потребно је задржати транспарентност у раду и радити на идентификовању и повећању властитих прихода. Пракса обиласка јавних предузећа и установа коју смо наставили у прошлој години биће настављена а све у циљу да се из прве руке упознамо са свим проблемима у функционисању и будућим активностима у циљу бољег и ефикаснијег рада”, истакао је Микић.

 

Comments are closed.