Асфалтиран пут у Каоцима, почели радови на путевима у Кукуљама
31. октобар, 2018.
Отворен хуманитарни број 1432 за Живка Миљића из Српца
1. новембар, 2018.

Изведена показна вјежба у Ситнешима: Симулирали земљотрес и пожар у кругу школе

У кругу Основне школе “Вук Караџић” у Ситнешима у сриједу 31. октобра је одржана показна вјежба “Спашавање, едукација и поступање снага Цивилне заштите у случају елементарних непогода”, која је провјерила спремност и способност припадника Цивилне заштите у евакуацији ђака и наставног особља.

У вјежби су учествовали ученици и наставници школе, србачки ватрогасци са цистернама, радници Дома здравља са санитетским возилом, представници Полицијске станице Србац са својим возилима, те волонтери и чланови екипе за пружање прве помоћи Црвеног крста Србац.

Вјежбу су посматрали представници Републичке управе цивилне заштите на челу са директором Милом Међедом, представници штабова цивилне заштите из 21 општине бањалучке регије и други гости.

Испред Општинске управе присуствовали су замјеник начелника општине Драган Микић и представници Општинског штаба цивилне заштите, Боривоја Врсајковић и Далибор Кошутић.

По оцјени присутних, вјежба спашавања је у потпуности успјела, што је потврђено на школском игралишту након извршене анализе. 

“Вјежба је изведена на основу плана заштите и спашавања кога је израдила основна школа из Ситнеша и управо овако је планирано да се врши спашавање угрожених у случају великих катастрофа. Захваљујем свим учесницима а посебно наставном особљу школе на разумијевању, јер смо претходних дана помало реметили редован ток наставе у циљу припрема за ову вјежбу”, рекао је начелник Општинског штаба цивилне заштите, Боривоја Врсајковић.

Директорица школе Весна Савић похвалила је све ученике, волонтере и субјекте који су били укључени у вјежбу чиме су успјешно реализовали план евакуације кога је израдила њихова школа у случају елементарних непогода.

“У данашње вријеме услијед великих климатских промјена није искључено да дође до оваквих ситуација и морамо бити спремни за тако нешто, тако да је ова вјежба била прави начин да се добро припремимо у случају појаве природних катастрофа”, рекла је Савић.

Чланица Клуба младих Црвеног крста Србац, Данела Драгосављевић, рекла је да је задатак њихових волонтера био да збрину повријеђене које су ватрогасци износили из школе.

“Имали смо четири повреде и то прелом носа, прелом грудног коша, посјекотину на десној поткољеници и посјекотину на рукама. Када смо их збринули, имали смо још двије интервенције код особа којима је била потребна психосоцијална помоћ. И у овом случају смо реаговали онако како смо то учили током претходних едукација. Мислим да је вјежба успјешно одржана и да је била веома корисна”, рекла је Данела.

Директор Републичке управе цивилне заштите, Миле Међед, рекао је да је вјежба била изузетно захтјевна, али су сви учесници били на нивоу задатка и на прави начин приказали како треба правовремено реаговати у случају избијања елементарних непогода.

“Чак и неке веће државе немају праксу да одржавају едукације и вјежбе како треба поступати у случају земљотреса, тако да је овај успјех самим тим већи. Надам се да ће оваквих вјежби бити много више по локалним заједницама”, рекао је Међед.

Он је похвалио сарадњу са локалном управом и цивилном заштитом у Српцу, нарочито истичући добру међусобну координацију током мартовских поплава ове године када је у Србац стигло више спасилачких тимова Републичке управе цивилне заштите са чамцима и пумпама.

Међед је такође најавио да ће у оквиру специјализоване јединице за спасавање на и под водом бити формирана јединица за подводно деминирање. Њеним формирањем које ће бити највјероватније обављено до краја године, Цивилна заштита Републике Српске добиће јединицу коју нема нико у окружењу. 

Након вјежбе је одржан “технички час” током које су присутни могли разгледати ватрогасна, санитетска и полицијска возила и постављати питања представницима организација које су биле укључене у вјежбу.

Јучерашње окупљање је окончано координационим састанком у којем су учествовали представници свих цивилних заштита бањалучке регије. Састанак је одржан у једној од учионица ситнешке школе а теме су биле планови одбране од поплава, шумских и других пожара, земљотреса и сњежних падавина већих размјера.

Учеснике састанка је поздравио замјеник начелника општине Драган Микић који је изразио увјерење да ће донесени закључци допринијети унапређењу рада и функционалности система цивилне заштите.

Више фотографија можете погледати у фејсбук групи SRBAC-RS.COM.

 

Comments are closed.