Општинска управа у посјети Црвеном крсту: Хуманитарни рад за примјер, помоћ стиже и старима и младима
30. новембар, 2017.
Основци из цијеле општине надметали се у спортским такмичењима
1. децембар, 2017.

Испричали ђацима из Кукуља животну причу о обиласку свијета бициклом и аутостопом

Професори разредне наставе Снежана Лендић и Триво Липовац организовали су ове седмице, уз подршку директорице Тање Радомир, предавање за полазнике који похађају продужени боравак у подручној школи у Кукуљама. 

Они су угостили Немању Лендића из Градишке који је за шест мјесеци бициклом и аутостопом обишао 25 земаља у Европи и Азији, а гост предавања је био и Немањин пријатељ, Адам Друбери из Лондона, који је пјешачењем и аутостопом обишао Аустралију, а потом двадесетак европских и азијских земаља.

Ученици су са пажњом слушали њихове доживљаје и постављали питања како би сазнали који су мотиви били овој двојици авантуриста да крену у свијет пун неизвјесности.

Немања и Адам су ученицима предочили како је могуће и у скромним условима обићи свијет и упознати друге вјере и нације и на тај начин проширити своје животне видике. Уједно им је апеловао да не запостављају учење, које је дјелимично трпило и у његовом случају, тако да планира што прије да заврши студије историје како би могао кренути на нова путовања.

Млади Градишчанац каже да је до сада прешао око 20 хиљада километара и на својим путовањима је наилазио на гостопримство у готово свим земљама, али по његовим ријечима, највише предњаче Русија и Турска гдје је дочекан као код своје куће. На једно од последњих путовања, које је трајало неколико мјесеци, кренуо са свега 500 евра у џепу, а није имао ниједном потребу да плаћа смјештај, иако је забиљежио чак 173 ноћења. 

„Повезао сам се преко социјалних мрежа са људима из цијелог свијета који нуде бесплатан смјештај у својим кућама, па сам тако и ја на исти начин угостио Адама. Око 100 пута сам преспавао у домовима код многих породица, па чак и у руским манастирима. Једна од инспирација су ми биле књиге Жила Верна о путовањима око свијета, али сам по природи авантуристички тип који уједно студира историју и добро познаје географију“, каже Немања.

Боравио је у многим земљама у које би се мало ко одважио да оде, попут Чеченије и Дагестана, био је у ратној зони у Украјини, а стајао је чак десетак метара од мјеста на којем је експлодирао нуклеарни реактор у Чернобиљу.

„Пишем блог на интернету и објављујем доста слика што је веома праћено и посјећено широм свијета. Тако ми је једна дјевојка из Америке послала 600 долара у знак подршке. Сада имам у плану да посјетим британска острва, Скандинавију и још неке европске земље, а када обиђем све континенте, планирам објавити књигу о својим доживљајима“, каже он.

Његов гост ових дана је инжењер квантне физике из Лондона, Адам Друбери, са којим ових дана креће да обилази аутостопом егзотична мјеста по цијелој БиХ. Адам је шест мјесеци радио у Аустралији а затим се препустио свом авантуристичком духу и за двије и по године прешао аутостопом и пјешачењем три хиљаде километара.

„У својим путовањима, нисам посебно бирао људе и нације са којима ћу се дружити. Дружио сам се са Абориџинима у Аустралији, пјешачио на ходочашћу у Камино Де Сантјагу у Шпанији дугом 750 километара, а чак сам присуствовао једној фудбалској утакмици друге лиге у Украјини, иако не пратим фудбал. То је био први пут у животу да сам гледао уживо неку фудбалску утакмицу“, рекао је Адам.

Недавно је стигао Немањи у посјету гдје му је био гост на крсној слави Аранђеловдан и како каже, одушевио се домаћим специјалитетима попут сарме и печенице. Каже да је својим доласком желио да разбије предрасуде о БиХ као земљи ратних страдања у којој је угрожен мир и безбједност.

„Обићи ћу аутостопом са Немањом природне љепоте ове земље и неке атрактивне грађевине, попут моста у Вишеграду“, каже Адам.

 

Comments are closed.