Obilježavanje 25. godišnjice Prve srbačke lake brigade počinje 7. juna

Ocena korisnika:   / 0
NajlošijeNajbolje 

borci odbor5aObilježavanje 25. godišnjice od formiranja Prve srbačke lake brigade počeće 7. juna, a završava 11. juna, uz kulturne i druge aktivnosti kojima će se na dostojanstven način obilježiti ovaj važan jubilej. Ovo je odlučeno na prvoj sjednici organizacionog odbora koja je danas održana u sali Skupštine opštine Srbac.

Sjednicu je vodio načelnik Odjeljenja za opštu upravu i predsjednik Opštinske boračke organizacije Duško Mitrić koji je predstavio plan obilježavanja ovog događaja, koji je dobio podršku prisutnih članova odbora.

U širokoj diskusiji, učestvovali su gotovo svi članovi odbora koji su iznosili određene sugestije, a dogovoreno je da se formiraju pododbori koji će na sebe preuzeti sve važnije aktivnosti u organizaciji ovog jubileja.

Prema utvrđenom planu, obilježavanje će početi u srijedu 7. juna, na datum kada je prije 25 godina formirana Prva srbačka laka brigada. Tog dana u 19 časova biće održana izložba pod nazivom “Ratni put Prve srbačke lake pješadijske brigade“. Izložba će biti postavljena u Domu kulture u organizaciji Centra za kulturu i sport, Boračke organizacije opštine Srbac i Odsjeka za boračko-invalidsku zaštitu.

Nakon toga u 20 časova će biti održana svečana akademija na kojoj će se govoriti o ratnom putu brigade, uz prigodan kulturni program koji će se prirediti uz koordinaciju bibliotekara i člana organizacionog odbora, Branke Sančanin.

Obilježavanje 25. godišnjice Prve srbačke lake brigade biće nastavljeno u nedjelju 11. juna u 10 časova parastosom na centralnom spomen obilježju za poginule, nestale i umrle borce Vojske Republike Srpske. Nakon toga će biti položeno cvijeće u spomen sobi, a potom i na spomen kosturnici na gradskom groblju u Srpcu.

Od 11,30 do 12 časova predviđeno je okupljanje i postrojavanje pripadnika Prve srbačke lake pješadijske brigade na fudbalskom igralištu u Malim Sitnešima, a od 12 časova će se obratiti predstavnici komande brigade i načelnik opštine Mlađan Dragosavljević, uz predaju raporta i vojnički pozdrav.

Za sve učesnike je potom predviđen vojnički ručak na igralištu za male sportove u Malim Sitnešima.

Pozivaju se nekadašnji pripadnici Prve srbačke lake brigade da prisustvuju svim najavljenim događajima, a pozvani su i drugi građani srbačke opštine, naročito učenici osnovnih i srednjih škola.

U narednim danima, uz koordinaciju pododbora, biće utvrđeni konkretni detalji za svaki od gore navedenih događaja, o čemu će javnost biti na vrijeme obaviještena.