“FAIRNETZEN“ стипендије за студенте Универзитета у Бањој Луци
13. септембар, 2018.
Концерт Николе Роквића на градском тргу у Српцу у суботу 22. септембра
13. септембар, 2018.

Хуманитарна акција за србачког борца прве категорије Бошка Гвоздића

?

Борачка организација општине Србац покренула је хуманитарну акцију за прикупљање новчаних средстава за трошкове лијечења Бошка Гвоздића из Гламочана.

Бошко је демобилисани борац прве категорије Војске Републике Српске и ратни војни инвалид седме групе који се од јануара 1995. године лијечи од дијабетеса. Фебруара исте године пао је у такозвану „шећерну кому“ пошто је вриједност шећера износила 48,2 мјерних јединица. У коми, Бошка су прогласили мртвим и он је завршио у мртвачници са ознаком на нози да се ради о „лешу број 2“. Такође, наложена је и обдукција његовог тијела о чему свједочи и документ „Спроводница леша-Упутница за обдукцију“. 

На Бошкову срећу, прије заказане обдукције пробудио се из коме и тако почео да живи свој други живот.

Болест је напредовала и почела је да утиче на вид, тако да је 2012. године Бошко тотално изгубио тотално вид на лијевом оку, а стање се почело погоршавати и на десном оку од 2014. године. Данас на десно око види свега 60 одсто али са тенденцијом слабљења вида.

У борби са болешћу водио је борбу са неправедном ревизијом његовог статуса ратног војног инвалида. Прво је на љекарској комисији цијењен са 90 одсто инвалидности, док му је ревизијом из 2009. године тај проценат смањен на 50 одсто, што је заиста парадокс, јер са једне стране је рапидно губио вид, а са друге стране проценат инвалидности му се смањивао. 

Након жалби и судског процеса није успио изборити побједу и вратити раније стечени инвалидитет иако има три судске пресуде у своју корист. Прије мјесец дана поново је био на оцјени инвалидитета код надлежне љекарске комисије чији налаз чека.

Како би се спријечио потпуни губитак вида и тотално сљепило и на друго око неопходан је оперативни захват који се може квалитетно урадити на Клиници „Свети Вид“ у Београду. Оперативни захват кошта 3.500 евра а процјене су да је неопходна сума укључујући трошкове путовања и боравка у Београду око 4.500 евра.

Бошко нема тај новац нити га може самостално обезбиједити, па је руководство Борачке организације општине Србац одлучило да започне хуманитарну акцију на прикупљању новчаних средстава за његово лијечење.

Од Полицијске станице Србац добили су одобрење за прикупљање новчаних прилога у сврху новчане помоћи за Бошкову операцију, а Бошко је у банци отворио и два рачуна на које се може уплатити добровољни прилог. Један рачун за уплату у конвертибилним маркама, а други рачун за уплату из иностранства /девизни рачун/.

Такође, сви који желе новчано помоћи Бошку могу своје прилоге уплатити и у канцеларији Борачке организације општине Србац. 

Борачка организација општине Србац ће новчана средства прикупљати и путем својих мјесних борачких организација.

Замољавају се сви људи добре воље као и сва правна лица која су у могућности да помогну Бошку Гвоздићу да то учине уплатом добровољних прилога.

Борачка организације општине Србац ће на крају ове хуманитарне акције обавијестити јавност о резултатима исте као и о висини прикупљених средстава. Акција ће трајати до 1. октобра 2018.године а по потреби ће се и продужити.

Рачуни на које се могу уплатити средства:

За уплату у КМ:

562-099-81480016-58 НЛБ Банка

са назнаком: добровољни прилог за лијечење Бошка Гвоздића

За уплате из иностранства: девизни рачун НЛБ Банка

ИБАН: БА 395620998148001852
БОШКО/ВЛАДИМИР/ГВОЗДИЋ
ГЛАМОЧАНИ
78420 СРБАЦ

Додатне информације на број телефона 051/926-518, канцеларија Борачке организације општине Србац.

Comments are closed.