Бранко Граховац вечерас гост програма на РТРС Плус
21. фебруар, 2018.
Почиње израда монографије о Српцу
21. фебруар, 2018.

Талентовани бањалучки глумци одиграли представу “Остајте” у Српцу

У уторак 20. фебруара у Српцу је одиграна представа “Остајте” која представља ауторски пројекат Љиљане Чекић, глумице Народног позоришта РС и професорке на Независном универзитету Бања Лука. Представи су организовано присуствовали ученици Центра средњих школа „Петар Кочић“ и деветих разреда Основне школе „Јован Јовановић Змај“ Србац.

У представи играју четири студенткиње: Николина Миљатовић, Сузана Мићић, Бранка Мишић и Тамара Шобота. 

Текст представе је настао на основу истраживања које је рађено у сарадњи са студентима Независног универзитета Бања Лука и на основу интервјуа са људима који намеравају да оду у иностранство, или су отишли, или су се вратили.

“У представи користимо њихове приче, али и резултате анкете коју смо спровели на универзитету. Представа отвара бројна питања али не даје конкретан одговор. На основу одговора наших испитаника приближили смо им шта их чека у иностранству што можда нису знали тако да су сами на крају извукли закључак”, рекла је Чекић.

Она је додала да се ради о постдрамској представи која поштује правила фрагментарне драматургије, тако да је била састављена од већег броја мањих цјелина.

“Тиме је било лакше да се напише текст а уједно је олакшано извођење младим глумицама које немају довољно искуства на сцени, али имају пуно воље и енергије што се итекако осјетило у публици”, истакла је Чекић.

По њеним ријечима, представа је настала у копродукцији Градског позоришта “Јазавац” и Независног универзитета Бања Лука који се налази у фази покретања драмске сцене и ово је била њихова трећа премијера.

 

Comments are closed.