Здравство и соц. заштита
24. март, 2013.
Култура
24. март, 2013.

Духовност

Srbac-1
Окосницу становништва на подручју које данас захвата општина Србац вјековима су чинили Срби православне вјероисповијести. Са турским и аустро-угарским освајањима досељавано је и становништво других националности и вјероисповијести, али су православни Срби увијек били већински народ.

О духовности становништва у прошлости, бринуле су се готово искључиво вјерске институције. На очувању националног идентитета и духа српског народа незамјењиву улогу имала је Српска православна црква која је, посебно у вријеме турске владавине, дјеловала у изузетно тешким условима. Малобројни вјерски објекти (градјени углавном од дрвета и другог приручног материјала) били су изложени паљевинама и разарањима, али је народ увијек обнављао и градио нове богомоље.

Једна од најстаријих цркава на ширем подручју данашње Крајине је црква у Лепеници, подигнута од тврдог материјала 1856, а послије разарања од стране Турака, обновљена 1891. године. Путујући Босном и Херцеговином у другој половини XИX вијека, руски дипломата А. Гиљфердинг записао је да православни вјерници настањени у Бањој Луци немају своје богомоље па на богослужење одлазе у оближња села гдје постоје мале цркве брвнаре. Једина црква начињена од камена, наводи руски дипломата, налази се у Лепеници, али им је због удаљености недоступна.

Период измедју два свјетска рата одликује се вјерским правима и слободама. У вријеме социјалистичке Југославије, када је религија уставно дефинисана као приватна ствар човјека, долази до гушења и опадања интересовања за цркву и вјерске обреде. Почетком 70-их година XX вијека становништво се осјетније враћа цркви када долази до обнове и изградње нових црквених објеката. Овакве тенденције настављене су и интензивиране послије градјанског рата у БиХ (1992-95). Пред крај градјанског рата на подручју општине било је 6 источно-православних црквених општина са 10 цркава, једна римокатоличка црква (Нова Вес), двије гркокатоличке цркве (Селиште, Ресавац) и двије адвентистичке богомоље (Ножичко, Кукуље). Послије градјанског рата реновирано је више православних вјерских објеката, изградјена је нова црква у Разбоју и нова џамија у Кобашу, а 2005. године постављени темељи новог православног храма у центру Српца.

manast-1

Razboj

Zup-Razboj

Bajinci

Bardaca

Kobas

 

 

 

Comments are closed.