Ресорно министарство додјељује 90 хиљада КМ за спортске објекте и терене у Републици Српској
23. новембар, 2017.
Саопштење Борачке организације општине Србац поводом пресуде генералу Ратку Младићу
23. новембар, 2017.

До 18. децембра отворен конкурс за стипендије ресорног министарства

Министарство просвјете и културе Републике Српске објавило је четири конкурса за додјелу стипендија студентима првог, другог и трећег циклуса студија у Републици Српској и један конкурс за додјелу стипендија студентима студија у иностранству. Студентима који студирају у Републици Српској у идућој години биће додијељено 1000 стипендија, а студентима у иностранству 70 стипендија. 

У буџету за 2018. годину планирано је 1.970.000 марака за студенте у Републици Српској и 191.000 КМ за студенте из Републике Српске у иностранству.

Конкурсом за додјелу стипендија у категорији успјешних студената првог, другог и трећег циклуса студија додијелиће се 730 стипендија, у категорији осталих студената првог циклуса студија ће се додијелити 236 стипендија, студентима са инвалидитетом првог, другог и трећег циклуса студија који остварују додатак за помоћ и његу другог лица ће се додијелити 15 сипендија, док ће се студентима првог циклуса студија са пребивалиштем у изразито неразвијеним општинама Републике Српске додијелити 19 стипендија.

Конкурси ће бити отворени до 18. децембра 2017. године.

Студенти првог, другог и трећег циклуса студија који студирају у иностранству на студијским програмима који се не изводе у Републици Српској, требају имати положене испите из претходних година студија са просјечном оцјеном 9,00.

Најнижа просјечна оцјена коју студенти треба да остваре да би конкурисали у категорији успјешних студената је 8.50, док је најнижа просјечна оцјена коју студенти са пребивалиштем у изразито неразвијеним општинама треба да остваре је 8,00.

У категорији осталих студената првог циклуса студија најнижа просјечна оцјена коју студенти треба да остваре је 7,50.

Право на стипендију могу остварити и студенти првог циклуса студија који студирају у Федерацији на студијским програмима који се не изводе на високошколским установама у Републици Српској.

Услов за студенте са инвалидитетом првог, другог и трећег циклуса студија у Републици Српској који остварују право на додатак за помоћ и његу другог лица је да нису обновили уписану годину студија.

Право да конкуришу имају и бруцоши који су током средњошколског образовања освојили једно од прва три мјеста на међународним олимпијадама.

Конкурси су доступни на Порталу Владе Републике Српске (www.vladars.net), на страници Министарства просвјете и културе.

Comments are closed.