Празник фудбала у Бајинцима: Славија прејака за Младост
12. октобар, 2017.
Представници конзулата Србије у посјети Српцу: Стиже 100 хиљада евра од Владе Србије
12. октобар, 2017.

Дани поља кукуруза у Кладарима: Приказан оглед са 64 хибрида

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и Општина Србац организовали су данас манифестацију „Дани поља кукуруза“ на имању Ђуре Цвијића у Кладарима на којој је приказан оглед са 64 хибрида кукуруза из 12 селекцијских кућа. Оглед је постављен у организацији Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди а презентацији је присуствовало око 100 пољопривредника из цијеле србачке општине.

Помоћник министра пољопривреде Борис Пашалић рекао је да се овакви огледи организују око тридесетак пута годишње а распоређени су по свим регионима у Српској како би се пољопривредници што квалитетније упознали са новим технологијама, сортама и хибридима.

„Данас смо могли видјети да су неки хибриди кукуруза уз редуковану агротехнику остварили натпросјечне приносе и поред сушног периода, тако да ће то бити добар показатељ пољопривредницима да их примјене у наредној години на својим парцелама“, рекао је Пашалић.

Приноси кукуруза у појединим домаћинствима износили су у просјеку око пет тона по хектару, док је принос у пољопривредним газдинствима која су примјењивала систем за наводњавање, надмашио 10 тона.

Домаћин манифестације Ђуро Цвијић за потребе това 37 хиљада пилића у једном турнусу засијао је ове године кукуруз на 27 хектара, пшеницу на 10 и соју на два хектара. Уз то, своје оранице наводњава властитим системом за наводњавање који користи подземну воду на дубини од 2,5 метра.

“Углавном сам посијао хибриде Пионир, Новосадски и Земун поље и посматрајући приносе мислим да ће бити задовољавајући јер сам њиву заливао чак седам пута”, рекао је Цвијић.

Суорганизатор манифестације је била Општина Србац која је недавно одобрила подстицаје у износу од 20 хиљада КМ за набавку система за наводњавање регистрованим пољопривредним произвођачима у овој општини. 

„Суша је причинила значајне штете због чега смо уврстили ставку којом ћемо финансирати набавку оваквих система, а планирамо да у буџету за идућу годину овај износ додатно повећамо“, рекао је начелник одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности општине Србац, Марко Михољчић.

Данима поља кукуруза присуствовали су и ученици четвртог разреда Основне школе „Бранко Ћопић“ из Бањалуке, заједно са учитељисом Сандром Тошић, у склопу практичне наставе.

 

Comments are closed.