Одали почаст за шесторицу погинулих бораца из Кукуља
9. јул, 2018.
Шести три из Српца учествовао у љетном кампу у Брчком
10. јул, 2018.

Чувају сјећање на погинуле борце из Каоца

У Каоцима је протеклог викенда одржан традиционални годишњи парастос за шесторицу бораца из овог села који су страдали у Одбрамбено-отаџбинском рату. Парастос је организовао Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова у сарадњи са Борачком организацијом општине Србац и Мјесном борачком организацијом Каоци.

Парастос је одржан у православном храму посвећеном Светој Марији Магдалини а служио га је свештеник Александар Кустурић који је рекао да ће сјећање на све борце који су уградили своје животе у темеље Републике Српске бити трајно.

„Потребно је да се сваког дана, а не само овог, молимо за њихове душе и да их помињемо док је свијета и вијека. Дубоко вјерујем да ће бити тако и да ћемо трајно сачувати успомену на наше борце. Они су испунили јеванђељску заповијест која каже да нема веће љубави од оне када положите живот за своје ближње“, рекао је Кустурић.

Након тога је испред спомен обиљежја страдалим борцима из протеклог рата и 38 жртава фашистичког терора у Другом свјетском рату организовано полагање цвијећа и паљење свијећа.

Почаст страдалима су на овај начин одале породице погинулих бораца, делегација Општине Србац и Борачке организације општине Србац коју су чинили: начелник општине Млађан Драгосављевић, предсједник Скупштине општине Мирко Стојић, начелник Одјељења за општу управу и предсједник Борачке организације општине Србац Душко Митрић, шеф одсјека за борачко-инвалидску и цивилну заштиту Боривоја Врсајковић и предсједник предсједништва Борачке организације општине Србац Стојан Илић. 

Почаст страдалима су одали и предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић, делегација СУБНОР-а и делегације мјесних борачких организација Ножичко, Мартинац, Повелич, Ситнеши и Нова Вес.

У Одбрамбено-отаџбинском рату из села Каоци страдало је шесторо бораца:

Спасоје Тутњевић који је био први погинули борац Прве србачке лаке бригаде. Он је погинуо 1992. године у биткама на Зборишту код Брода у акцији спашавања рањеног саборца Ђуре Кљајића из Пријебљега. 

Горан Мајсторовић који је као 19-огодишњак био на редовном служењу војног рока а након завршене војне обуке упутио се на завидовићки фронт гдје је погинуо 1993. године као члан Друге оклопне бригаде Првог крајишког корпуса.

Ђорђо Скокић је погинуо 1993. године као припадник Прве србачке лаке пјешадијске бригаде на Бараковцу на првим линијама одбране Добоја покушавајући спасити рањеног саборца Мићу Ракића, а том приликом су обојица изгубили живот.

Мирослав Санчанин је погинуо 1994. године на теслићком ратишту као припадник Прве србачке лаке пјешадијске бригаде.

Живко Мајсторовић је као припадник Прве србачке лаке пјешадијске бригаде нестао у борбама на Паљенику на озренско-возућком ратишту 10. септембра 1995. године. 

Зоран Думонић је за вријеме рата служио редовни војни рок а по завршетку обуке са јединицом је отишао на озренско-возућко ратиште гдје је погинуо на Стогу 10. септембра 1995. године као припадник Прве оклопне бригаде Првог крајишког корпуса.

 

Comments are closed.