Министарство просвјете и културе објавило прелиминарну ранг листу стипендиста
23. фебруар, 2018.
Градишко позориште гостовало у Српцу
23. фебруар, 2018.

Центар за културу и спорт пребродио финансијске проблеме и најавио нове пројекте

Замјеник начелника општине Драган Микић и начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић посјетили су данас Центар за културу и спорт како би се упознали са финансијским стањем и плановима за ову годину. Ова установа је протеклих година била у веома тешкој материјалној ситуацији јер се радницима дуговало чак 14 плата а доприноси нису уплаћивани скоро 20 мјесеци.

Нова директорица Сандра Михољчић затекла је наслијеђене обавезе по разним основама у износу већем од 300 хиљада КМ тако да је пред новим менаџментом био тежак задатак да ову посрнулу установу поставе на здраве ноге.

“Дугови за добављаче износили су 65 хиљада КМ а за неплаћене доприносе за раднике чак 79 хиљада КМ. Уз подршку општинске управе и одборника скупштине успјели смо репрограмирати обавезе за доприносе према Пореској управи тако да данас редовно вршимо уплате по овом основу. Дуг за електричну енергију у спортској дворани износио је око 87 хиљада КМ али смо успјели постићи договор о репрограму потписивањем уговора о медијацији којим смо се обавезали да ћемо редовно исплаћивати заостале дугове а заузврат ће нам Електрокрајина отписати износ од 30 хиљада КМ на име камата”, истакла је Михољчић.

По њеним ријечима, радницима предузећа се прошле године дуговало чак 14 плата а захваљујући мјерама штедње и снажнијој помоћи локалне управе и донатора, успјели су за годину дана поред редовних, исплатити и четири заостале плате, тако да су заостатак свели на десет неисплаћених плата.

Након што су годинама биљежили губитке, прошлу годину су успјели окончати са позитивним пословањем у износу од 9.500 КМ. 

„Ситуација је данас много боља тако да смо извршили и одређена улагања, па смо између осталог након четири деценије санирали мокри чвор који је био у катастрофалном стању“, рекла је Михољчић која се захвалила Комуналном предузећу “Водовод” што је без накнаде извршило ове радове. 

Она је додала да и прилаз установи изгледа пуно боље јер је по први пут постављена табла са натписом установе на улазу у Дом културе. 

На фебруарској сједници Скупштине општине одборници су одобрили кредитно задужење овој установи у износу од 60 хиљада КМ. Центар је био приморан на овај потез јер је претходна директорица Данијела Вукотић подигла 2013. године на износ од 50 хиљада КМ који се није редовно враћао. Сада се чека позитиван одговор из банке како би се на овај начин реализовале бројне активности. Уколико кредит буде одобрен, дио средстава ће искористити да покрију обавезе по претходном кредиту а преостали износ ће искористити за инвестиције којима ће се покушати повећати приходи. 

“На разне начине покушавамо наћи додатне изворе прихода па смо тако почели изнајмљивати ресторан спортске дворане за дјечије рођендане и то по цијени од 20 КМ по једном сату. Малишанима је том приликом доступна и сала дворане у којој се могу рекреирати и на тај начин развијати љубав према спорту”, рекла је Михољчић и нагласила да дворану често уступају без накнаде за неке хуманитарне догађаје.

У прошлој години Центар за културу и спорт је организовао 13 изложби слика и осам позоришних представа, међу којима је била и представа Народног позоришта РС које је гостовало у Српцу након паузе од пет година а ускоро ће поново гостовати са новом представом. Организоване су и филмске пројекције, као и концерт Црвене јабуке и једна циркуска представа у спортској дворани.

„У плану имамо бројне манифестације ове године, међу којима се посебно издваја 35. јубиларни сазив бардачке колоније, као и нова манифестација „Србачко љето“ која ће бити одржана у августу. Трудићемо се да омогућимо чешће филмске пројекције преко Оскар филма из Бањалуке а на прољеће планирамо поново оживјети традицију некадашњих Радничких спортских игара“, истакла је Михољчић.

Она је истакла велику подршку општинске управе, ресорног министарства и донатора раду прошлогодишњег сазива бардачке колоније а једна од већих донација у износу од око 10 хиљада КМ стигла је из кабинета предједника Републике Српске Милорада Додика. Ове године ће поводом обиљежавања 35. годишњице рада колоније покушати увести неке новине, па је између осталог у плану да се сликари доведу из Бардаче у Србац како би барем на један дан стварали слике у центру града и тако на лицу мјеста презентовали како настају ове вриједне умјетнине.

“У наредном периоду трудићемо се да обезбиједимо адекватан простор за више од 600 слика из нашег фундуса јер се сада налазе у неадекватним условима што је проблем који датира дуги низ година”, рекла је Михољчић.

У плану је и да се адаптира простор Центра за културу и спорт који се налази код Дома младих који ће бити изнајмљен у комерцијалне сврхе а планирано је да се кандидује пројекат код ресорног министарства за постављање ЛЕД рефлектора у дворани у циљу смањења потрошње електричне енергије што је на сличан начин урађено у Дому културе гдје су недавно постављене ЛЕД сијалице.

Наставиће се сарадња са школама које је протеклих мјесеци била на највишем нивоу до сада а реализоваће се и бројне традиционалне манифестације у сарадњи са јавним предузећима и установама и другим организацијама. Центар за културу и спорт је активно учествовао у реализацији Гастро феста, Моторијаде, Бициклијаде, Светосавске академије, манифестације “У сусрет Васкрсу” и других друштвених и културних догађаја у нашем граду.

“У свим нашим активностима очекујемо подршку општинске управе са којом смо у прошлој години имали сарадњу на завидном нивоу. Добили смо подршку у свим нашим настојањима да санирамо финансијске губитке и подигнемо рад на виши ниво”, рекла је Михољчић.

Она је посебно истакла да општинска управа редовно плаћа кориштење термина у дворани за рад спортских клубова и организација из наше општине што представља још један извор прихода за ову установу. 

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић похвалио је настојање ове установе да и у отежаним условима успјешно одржава културни живот у нашој локалној заједници. 

“Истрајали сте у најтежим данима за вријеме претходне власти када нисте добијали плату мјесецима и успјевали да чак и тада пронађете снагу и вољу да организујете културна збивања. Радује нас што је ситуација сада много боља и што има много више могућности за организацијом још квалитетнијих дешавања а посебна похвала иде настојањима да покренете неке нове манифестације. Успјели сте одржати континуитет рада бардачке колоније захваљујући ентузијазму ваших радника тако да не сумњам да ће овогодишњи јубиларни сазив бити организован на још већем нивоу”, рекао је Михољчић.

Замјеник начелника општине Драган Микић похвалио је нови менаџмент на извршеној рационализацији трошкова и смањењу укупних дуговања, а нарочито на оствареном позитивном пословању у прошлој години. 

“Заустављен је тренд задуживања у овој установи и створени услови за редовну исплату плата и доприноса са осам радника који су извршавали своје обавезе и у најтежим околностима. Локална власт ће и даље стајати иза ове установе и подржавати свако настојање да се смање нагомилана дуговања и реализују неке нове инвестиције. За похвалу је и то што је формиран управни одбор и усвојени потребни правилници и други акти што треба наставити у континуитету. Установа мора одвијати своју дјелатност у складу са законом и зато је неопходно извршити нормативну уређеност рада”, истакао је Микић.

Comments are closed.