У петак 10. новембра без струје Ћукали, Илићани, Жупски Разбој и Срђевићи од 9 до 14 часова
9. новембар, 2017.
Средњошколци учествовали у дебати на тему полне дискриминације
10. новембар, 2017.

Центар средњих школа „Петар Кочић“ расадник знања и талената

Замјеник начелника општине Драган Микић и начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић посјетили су данас Центар средњих школа “Петар Кочић” из Српца како би се упознали са радом ове установе, актуелним пројектима, проблематиком и плановима за будући период.

Директор Центра, Миленко Живанић, презентовао им је тренутно стање у овој школи коју похађају 443 ученика распоређена у 21 одјељење са 11 занимања, и то: гимназија, економски техничари, банкарски техничари, машински техничари, бравари, лимари, аутомеханичари, инсталатери, конобари, кувари и туристички техничари.

Посебна пажња била је посвећена плану уписне политике за идућу школску годину, будући да је у више наврата на сједницама општинског парламента дискутовано о евентуалној измјени плана уписа који би се по мишљењу одборника требао ускладити са потребама привредних субјеката у нашој општини које често имају проблем са недостатком стручне радне снаге.

Ове активности морају бити завршене до 28. фебруара, а договорено је да се до тада одржи округли сто на којем ће учествовати представници школе, општинске управе и привредни субјекти како би се сагледале могућности за евентуалне измјене плана уписа.

“Припремили смо анкету коју је усвојило наставничко вијеће, а проводиће је педагошко-психолошка служба школе са циљем да се ученици деветих разреда изјасне за који смјер су заинтересовани. Уједно ће анкету попунити и њихови родитељи, јер су врло често жеље ученика једно, а могућности родитеља сасвим другачије. Анкету ће попуњавати и привредници, уз координацију представника општинске управе, како би се увидјеле њихове потребе, могућности стипендирања ученика, стручне праксе и слично”, рекао је директор школе, Миленко Живанић.

Он је нагласио да је ова установа ограничена законским нормама које подразумијевају да мјешовите школе попут ове у Српцу, могу имати свега три струке и гимназију.

“Ми испуњавамо ове услове, тако да поред гимназије имамо још три струке. Прва је економија, право и трговина, друга је угоститељство и туризам, а трећа машинска обрада метала. Да бисмо увели неку нову струку, морали бисмо избацити неку од постојећих, тако да се новом плану уписне политике мора озбиљно прићи”, рекао је Живанић.

У школи је тренутно запослено 58 радника, од чега је тренутно у настави ангажовано 39 професора и 16 лица која обављају радно-техничке послове, док су три раднице на породиљском одусуству.

“Похвалио бих напоре локалне управе да успостави редовност у исплати путних трошкова за наставно особље, тако да се ова накнада сада исплаћује мјесец за мјесецом. Такође је за похвалу субвенционирање превоза за око 15 ђака који се налазе у стању социјалних потреба. И школа се активно труди да помогне овим ученицима у виду прикупљања гардеробе, информатичке опреме и слично”, рекао је Живанић.

Он је додао да је превоз преосталих ђака један од проблема на којима треба озбиљније порадити у будућности, нарочито у погледу усклађивања аутобуских линија превозника “Павловић турс” и “Миг Турс”, како према Бањалуци, тако и на територији општине.

Живанић је истакао да је нормализована исплата обавеза према добављачима, а са неколико њих је потписан репрограм, како не би дошло до утуживања.

“Најважније од свега је да се не суочавамо са блокадама и да нормално функционишемо у свим сегментима. Имали смо проблема са нагомиланим дугом за струју и великим каматама, тако да смо и те обавезе свели на подношљиву мјеру”, рекао је Живанић.

Према његовим ријечима, буџет школе је у скромним оквирима, али ће и поред тога бити извршен до краја године у складу са планом.

“Домаћински послујемо са оним што имамо и вршимо уштеде гдје год је то могуће. Немамо довољно средстава за квалитетније опремање кабинета и набавку столарије, на чему би требало озбиљније порадити у наредном периоду. Један од актуелних проблема са којима се ових дана суочавамо је квар на решетки на пећи, што је непланиран трошак, али ћемо то морати санирати наредних дана”, рекао је Живанић.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности, Марко Михољчић, рекао је да су ове активности за сваку похвалу и додао да је општинска управа кандидовала један од пројеката уређења школске инфраструктуре.

“Ради се о радовима на уређењу трибина школског игралишта, а средства стижу преко Владе Србије која је донирала 5,5 милиона евра Републици Српској, од чега је 100 хиљада евра усмјерено у нашу локалну заједницу. Од тих средстава, извршићемо неколико пројеката на уређењу ужег градског језгра, а један од њих би требао бити и овај који се односи на трибине школског центра”, рекао је Михољчић.

На састанку је било ријечи и о другим школским и ученичким активностима, у складу са програмом рада и интерним календаром ове установе. У плану је организовање једнодневних и дводневних излета до краја школске године, међу којима се посебно издваја историјски час на стратишту Доња Градина, који се реализује по препоруци Републичког педагошког завода.

“У априлу је планиран Дан отворених врата на којем ћемо организовати сајам ученичких предузећа за вјежбу, крос на градском стадиону, промоцију факултета за матуранте и долазак ученика деветих разреда који ће се упознати са нашом школом. Од фебруара до априла планирана су школска такмичења, а у сарадњи са Савјетом ученика планирана је и традиционална акција “Идемо на Марс” у склопу које ученици на један дан мијењају школске клупе са радницима школе. Наши ученици учествују и на акцијама добровољног давања крви, чишћењу ужег градског језгра и слично”, истакао је Живанић.

Он је похвалио сарадњу са бројним предузећима и установама, попут Полицијске станице, Црвеног крста, Центра за социјални рад и других, нарочито у погледу организовања предавања и разних едукација за ученике.

“И ове школске године ћемо организовати проглашење најбољег одјељења и у складу са могућностима наградити ученике и разредног старјешину, као што смо то чинили и ранијих година у виду одлазака у Бањалуку у посјету Музеју РС, Народном позоришту и другим установама. Ова награда развија такмичарски дух међу ђацима и стимулише их да остварују још боље резултате”, нагласио је Живанић.

Прво полугодиште у овој школској години завршава 29. децембра када почиње зимски распуст. У јануару ће традиционално бити обиљежена школска слава, Савиндан, а већ се праве оквирни планови и за матурску екскурзију која ће бити организована од 9. до 17. јуна идуће године.

“Још увијек није позната дестинација, за разлику од ранијих година када су ученици по традицији путовали у Шпанију. Ове године је присутно доста проблема у овој земљи, због проглашења независности Каталоније и политичко-безбједносна ситуација је таква да је неизвјесно да ли ће се ићи у Шпанију и идуће године. О томе ће одлучити родитељи заједно са разредним старјешинама који праве план и програм екскурзије”, истакао је Живанић.

Он је посебно похвалио ученике који ове године прикупљају средства за одлазак на матурску екскурзију ђака слабијег имовног стања.

“Сваке године вицематуранти организују сличне акције, али ова генерација је посебна по изузетној хуманости и креативности. У новембру у холу школе организују Кино вече на којем прикупљају новчана средства, а у плану је да организују и Малу олимпијаду, као и хуманитарно вече у Дому културе. Ове године су организовали још неколико хуманитарних акција којима су помагали обољелој дјеци”, рекао је он.

Живанић је нагласио да је атмосфера у школи на задовољавајућем нивоу и да се у потпуности поштује кодекс понашања који је истакнут и на интернет страници школе.

“Немамо већих проблема са недостатком кадра и радна мјеста су попуњена у складу са прописима. Идуће године ћемо испратити три радника у пензију, и то једно лице из радно-техничког особља и два професора”, рекао је Живанић.

Замјеник начелника општине Драган Микић рекао је да је задовољан функционисањем ове установе и напорима да се у сложеним условима остваре добри резултати.

„Видљиво је да је ова установа имала одређене финансијске обавезе које су датирале неколико година уназад, али које су успјешно репрограмиране и саниране, тако да не ремете њен рад. Локална управа је са своје стране створила предуслове за нормално функционисање, а за сваку похвалу је и ангажман ученика да кроз разне школске активности примјене квалитетно знање које су стекли од својих професора. Имамо квалитетан и млад наставни кадар и уколико се успију пронаћи средства за набавку нове опреме, рад ове установе ће по свему бити репрезентативан“, рекао је Микић.

Comments are closed.