Талентовани основци показали своје умијеће на виолини, клавиру и гитари
16. мај, 2018.
Исидора Цвијетић проглашена за Ново Име и отворила врата свјетског плесног првенства
17. мај, 2018.

„Ц.Е.З.А.Р.“ обиљежио међународни дан С.О.С. телефона

Локални волонтерски сервис Удружења грађана „Ц.Е.З.А.Р.“ из Српца данас је обиљежио међународни дан С.О.С. телефона. Том приликом, волонтери су на тргу од 13 до 14 часова дијелили промотивне летке са бесплатним телефонским линијама доступним у Републици Српској. 

Директорица удружења Тања Шњегота рекла је да у БиХ постоји савјетодавна линија Плави телефон, као једна од услуга које пружа Удружење “Нова генерација” из Бањалуке. 

„Број Плавог телефона је 080 05 03 05, а успостављен је као савјетодавна линија за дјецу. Позиви су бесплатни, без обзира из које мреже се зове. Уз то, активан је и С.О.С. телефон за жене жртве насиља – 1264, који је покренула Фондација „Удружене жене“ из Бања Луке“, рекла је Шњегота.

С.О.С. је 03.октобра 1906. године на Радио – конференцији у Берлину установљен као међународни сигнал за помоћ. 

Занимљива је прича која стоји иза настанка С.О.С. телефона. Наиме, једна социјална радница из Индије је прије двадесетак година дјеци са улице дала свој број телефона, уз напомену да је зову када им заиста затреба помоћ. Од тог тренутка телефон није престајао звонити, те је убрзо уз помоћ волонтера успостављена линија за помоћ дјеци из Индије, да би 2003. године настала „Child Helpine International“, највећа свјетска мрежа за помоћ дјеци, која броји 183 чланице из 142 земље, које су одговориле на више од 126 милиона позива.

 

Comments are closed.