Србачки основци завршили обиљежавање Дјечије недјеље
8. октобар, 2018.
„Паметне степенице“ побољшале правопис у србачкој основној школи
9. октобар, 2018.

Бројни садржаји поводом Дана и крсне славе општине Србац

Организациони одбор за обиљежавање Дана и крсне славе општине Србац, на челу са начелником општине Млађаном Драгосављевићем, обавља посљедње припреме уочи предстојећих славских свечаности које се организују у Српцу од 12. до 14. октобра.

Данас је одржана посљедња сједница организационог одбора на којој је дефинисан комплетан програм и распоред дешавања, а носиоци свих активности ће бити Општина Србац и Православна црквена општина Србац.

У петак 12. октобра у 11 часова на централном спомен обиљежју у Српцу биће одржан парастос у знак сјећања на погинуле борце у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Идућег дана, у суботу 13. октобра, од 18.30 часова у холу Дома културе биће отворена изложба радова са бардачке колоније која је ове године обиљежила 35. годишњицу постојања, а од 19 часова биће одржана свечана академија уз пригодан културни програм и додјелу награда и признања општине Србац у виду повеља, захвалница и награда општине младима.

У име домаћина, на овом свечаном догађају ће говорити начелник општине Млађан Драгосављевић и протонамјесник Жељко Сарић.

На академији ће наступити ансамбл „Источник-свети Платон Бањалучки“ на челу са диригентом, аранжером и руководиоцем ансамбла Арсеном Чаркићем. Специјални гост академије биће и професор на Академији умјетности у Бањалуци и глумац Народног позоришта Републике Српске и Градског позоришта „Јазавац“, Велимир Бланић.

Бањалучки умјетници ће својим изведбама дати посебну умјетничку црту овој академији а будући да ће се радити о културном догађају који се ријетко виђа у нашој општини, препоручује се грађанима да дођу у што већем броју и присуствују богатом и садржајном програму.

Свечаности поводом Дана и крсне славе општине настављају се у недјељу 14. октобра, на дан када се обиљежава празник Покрова Пресвете Богородице.

Тог дана биће одржана литургија у храму Покрова Пресвете Богородице са почетком у 9 часова а од 11 часова је предвиђена свечана литија која ће кренути од овог храма и кретаће се градским улицама све до новоизграђеног храма Васкрсења Господњег.

Долазак литије у храм Васкрсења Господњег се очекује око 11.30 часова након чега ће бити извршен обред ломљења славског колача.

Од 12 часова на платоу испред зграде општине биће одржан свечани програм у којем ће наступити: Дјечији вртић “Наша радост” Србац и сва културно-умјетничка друштва која дјелују на подручју наше општине, и то: Ансамбл народних игара „Лијевче“ и КУД „Младост“ из Разбоја, СКУД „Бели анђео“ из Српца, ФУГ „Мотајички вук“ из Ситнеша, КУД „Ђердан“ из Кукуља и Школа фолклора из Ћукала.

Сви фолклораши ће учествовати у свечаној литији а учествоваће и у припремању традиционалних домаћих специјалитета који ће бити изложени на градском тргу.

На тргу ће бити постављени и штандови са храном и пићем које ће обезбиједити Општина Србац а које ће грађани моћи бесплатно конзумирати.

Очекује се да ће славским свечаностима присуствовати и представници општина Новогрођец из Пољске, Бачка Паланка из Србије и других локалних заједница у окружењу.

Крсна слава општине Србац се прославља 14. октобра, на дан Покрова Пресвете Богородице а Дан општине се раније прослављао 2. новембра, у знак сјећања на овај датум прије 85 године када је одлуком министра Краљевине Југославије тадашњи Босански Свињар преименован у Србац.

Већ неколико година ова два важна датума су обједињена и прослављају се овом великом светковином која сваке године окупља на хиљаде грађана из наше општине.

Comments are closed.