Донација 2000 КМ из кабинета предсједника РС
8. новембар, 2018.
Полицијска станица Србац провела кампању “Спријечимо вршњачко насиље”
10. новембар, 2018.

Борачка организација општине Србац прославила крсну славу Митровдан

И ове године, на достојанствен начин, Борачка организација Општине Србац прославила је крсну славу Митровдан, посвећену Светом великомученику Димитрију.

У јутарњим часовима делегација Борачке организације на челу са предсједником Душком Митрићем присуствовала је светој литургији у православном храму Покров Пресвете Богородице и парастосу за погинуле борце кога је служио протонамјесник Жељко Сарић.

У пригодној бесједи након литургије, свештеник Сарић подсјетио је да је Свети великомученик Димитрије живио у грчком граду Солуну у коме је његов отац био војвода, а након његове смрти ову титулу носио је и Димитрије који се показао као велики борац за хришћанство. То није одговарало римским властима, па је по наредби цара Максимилијана погубљен, а његове мироточиве мошти сачуване су, и данас се налазе у једној солунској цркви гдје на поклоњење долазе хиљаде вјерника.

“Проглашен је за заштитника овог града, а исто тако и за заштитника два града у Србији, Сремске и Косовске Митровице” рекао је свештеник Сарић који је Борачкој организацији Србац , Општинском одбору ДНС-а Србац и свим вјерницима који славе Митровдан упутио срдачне честитке.

Након ломљења славског колача у овом храму, делегације Борачке организације, Општине Србац и СДС-а положиле су цвијеће на Спомен костурницу на Градском гробљу у Српцу у којој се налазе оскрнављењи посмртни остаци осморице бораца који су страдали на Возући.

Јуче у 12 часова, неколико делегација положило је цвијеће на Централно спомен обиљежје које је 2006. године подигнуто у помен погинулим борцима оба претходна рата.

Цвијеће су положили представници Општине Србац, Борачке организације општине Србац, СУБНОР-а Србац, Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Полицијске станице Србац, Уједињеног равногорског покрета отаџбине Српске, Актив младих СНСД, ОО СДС и ДНС и делегација ОШ „Вук Караџић“ Ситнеши.

Након тога, Борачка организација је као домаћин организовала славски ручак у објекту Радне јединице “Електродистрибуције“ Србац у Расавцу.

Славски ручак благословио је ситнешки свештеник Ненад Ђурић који је том приликом одржао пригодну бесједу посвећену Светом великомученику Димитрију солунском и домаћину упутио честитке за крсну славу.

Предсједник Борачке организације општине Србац, Душко Митрић, говорио је о великом доприносу србачких бораца у стварању Републике Српске и одбрани српског народа подсјетивши да је из наше општине учешће у рату узело 4360 бораца, од чега је 3338 било у Србачкој лакој бригади. Он је истакао да је у последње 23 године пуно урађено да борачке категорије у нашој општини остваре законом призната права.

Издате су двије изузетно вриједне књиге посвећене 25. годишњици Србачке лаке бригаде и страдању Српчана на озренско-возућком ратишту, затим је Скупштина општине Србац усвојила Календар обиљежавања значајних датума, догађаја и личности из историје овог краја, а Србац је постала прва општина у Републици Српској у којој је формиран Одбор за организовање борачких манифестација.

Митрић се посебно захвалио руководству Радне јединице “Електродистрибуције“ за бесплатно уступање објекта за организовање крсне славе.

Предсједник Скупштине општине Србац, Мирко Стојић, честитао је крсну славу Борачкој организацији и свим учесницима Одбрамбено-отаџбинског рата и изразио наду да се рат и све оно што га прати никад више не догоди српском народу.

Поштовање према борцима Републике Српске, а посебно према онима који су дали своје животе, изразио је замјеник начелника општине Србац, Драган Микић. Он је рекао да

Општина Србац има пуно разумијевање за борачке категорије и зависно од финансијске моћи општинског буџета, намјенски издваја средства за те потребе. Она ће бити и већа уколико дође до стабилизације буџета”, рекао је Микић.

Comments are closed.