Уручене јубиларне награде србачким полицајцима
14. април, 2018.
Травар предводио Слогу до нове побједе
15. април, 2018.

„Бик фест“ у Ситнешима надмашио очекивања, стигли гости из читавог региона

Први Бик фест у Ситнешима окупио је у суботу 14. априла више стотина посјетилаца из Српца и сусједних општина, а неки од њих су стигли из других крајева бивше Југославије. Атракција дана био је бик капиталац који се пекао на ражњу пуна 24 часа а за његову припрему ангажовани су бројни кулинарски мајстори из Српца.

Један од њих био је Владо Турчиновић из Расавца који је до сада испекао три бика, али се први пут суочио са оваквим капиталцем који је био тежак чак 610 килограма а од њега се могло припремити скоро 400 килограма меса.

„Није га било нимало лако испећи, али смо одговорили изазову. Тајна доброг печења крије се у сувом буковом дрвету али и специјалном преливу којег чине со, вегета, уље, вода и још неколико мирођија“, рекао је Турчиновић.

Предсједник Савјета Мјесне заједнице Ситнеши, Раде Вујић, каже да се идеја о организацији ове манифестације родила прије пола године када су се у организацију укључили ФУГ „Мотајички вук“, Ловачка секција из Ситнеша, Фудбалски клуб Ветерани и Удружење лажова.

„Хтјели смо да вратимо дух прошлих времена када су се организовали зборови и сеоска прела, због чега смо у манифестацију уврстили концерт фолклора али и игранку у друштвеном дому, исто онако како су то радили наши преци. Поносни смо што су нам у госте дошли људи свих вјера и нација, али и различитих политичких убјеђења, што нам је и био циљ“, рекао је Вујић.

Секретар Удружења лажова из Ситнеша Вид Бабић каже да су прије неколико дана отишли по бика у Имљане код Кнежева, међутим кад су стигли, схватили су да је бик нестао.

„Кад је чуо шта му се спрема, бик се успаничио и побјегао главом без обзира па смо морали потражити новог“, рекао је Вид који се куне да је заиста било тако иако је двије године заредом проглашаван за највећег лажова у општини Србац.

Међу посјетиоцима је био и Роберт Берић који је стигао са четворицом пријатеља из Словеније.

„Неки од нас воде поријекло из ових крајева и када смо чули да се припрема добра забава одлучили смо да дођемо. Код нас нема оваквих дешавања и сјајно се проводимо, а ако се настави традиција, идуће године долазимо у већем броју“, рекао је Берић.

Иако се специјалитет са ражња могао окушати бесплатно, домаћице из села су се потрудиле да припреме и друге посластице којима су почастили посјетиоце фестивала.

„Овај догађај је незапамћен у Ситнешима, али и шире. Нема жене која није нешто донијела, било да се ради о колачима, питама или другим традиционалним јелима из нашег краја. Хтјели смо да у духу Васкрса дарујемо нешто од срца из својих домова и уједно дамо свој допринос очувању традиције и обичаја овог краја“, рекла је мјештанка Драгица Бабић.

Бик фесту су присуствовали и начелник општине Млађан Драгосављевић, замјеник начелника Драган Микић, потпредсједник Скупштине општине Милош Будић и бројни одборници у Скупштини општине и директори јавних предузећа и установа. Начелник Млађан Драгосављевић је рекао да су оваква окупљања најбољи начин да се оживи друштвени живот у руралним подручјима.

„Упућујем све похвале на организацији овог догађаја који је поред доброг дружења био изузетно богат на културном пољу. Општина ће увијек подржавати овакве иницијативе а прави доказ за то је што смо у општинском буџету ове године повећали средства за одржавање културних и спортских манифестација“, рекао је Драгосављевић.

Гости фестивала били су одушевљени љепотом народних ношњи и игара које су на концерту фолклора у друштвеном дому приредили чланови Фолклорне секције „Расавци“ из Приједора и Фолклорног удружења грађана „Мотајички вук“ из Ситнеша са својим секцијама из Каоца и Ножичког. Они су посјетиоце обрадовали и традиционалним такмичењем у туцању васкршњим јајима, а најбољим такмичарима уручили су пригодне награде.

Фолклораши из Ситнеша су и дочекивали госте Бик феста припремивши у складу са обичајима, погачу, со и ракију.

„Није нам било нимало тешко да стојимо цијели дан и дочекујемо посјетиоце и једва смо чекали да нам неко приђе и поприча са нама. Поносна сам што сам члан овог фолклорног друштва јер волим нашу традицију и обичаје. Са уживањем учествујем на нашим наступима и често знам рећи да је наш 101. концерт исти као онај први кога смо одржали. Увијек су присутне исте жеље и надања и увијек са истим жаром наступамо на сцени“, рекла је чланица ФУГ „Мотајички вук“, Габријела Чекић.

Иако је било најављено, на манифестацији није одржано такмичење у гађању глинених голубова, али доброг провода и поред тога није мањкало ниједног тренутка, тако да овај догађај по свему заслужује највећу оцјену.

*Више фотографија са манифестације погледајте на фејсбук страници SRBAC-RS.COM.

 

Comments are closed.