ФУГ “Мотајички вук” организује међународни фестивал у суботу 18. новембра
14. новембар, 2017.
Од 15. новембра обавезна зимска опрема на моторним возилима
14. новембар, 2017.

“Фолклорна магија” одушевила србачке ђаке

Око 400 ученика од четвртих до деветих разреда ОШ “Јован Јовановић Змај” присуствовало је данас извођењу спектакуларне етно представе “Фолклорна магија” која је у Српцу гостовала другу годину заредом. Представа је изазвала право одушевљење малишана и њихових наставника, који су покрете глумаца на сцени непрестано пратили снажним аплаузима и овацијама.

Режију потписује Боњо Лунгов из Бугарске а аутор музике је је познати бањалучки композитор и диригент, Младен Матовић. Организатор представе је био Центар за културу и спорт Србац.

Идеја редитеља је била да кроз ову представу покаже богатство музике, игре, плеса, народних обичаја и ношње. Кроз представу се малишани упознају и са предметима који спадају у етно-традицију српских и балканских народа, али су данас изашли из употребе.

Представа “Фолклорна магија” је протеклих година освојила велики број награда и признања у земљи и региону.

Гостовала је на позоришном фестивалу “Кофер”, који је одржан у руским градовима Киров и Рибинск, а одиграна је и у Санкт Петербургу на Данима културе Републике Српске у Русији у државном луткарском театру “Демини”, гдје је извођена чак четири пута. То је било први пут да је неко из Републике Српске из области културе боравио у званичној посјети у једној страној земљи, а пројекат је подржала и Влада РС.

На 16. Међународном фестивалу позоришта за дјецу у Суботици, ова представа је проглашена за најбољи комад, а награђена је и на фестивалу у Бугојну и Међународном фестивалу луткарских позоришта за дјецу у Источном Сарајеву.

 

Comments are closed.