Општина Србац добија све већу подршку републичких институција: Kрупни кораци ка развоју инфраструктуре и привреде
6. јул, 2017.
Епископ Јефрем служио свету литургију у Kукуљама, рукоположен свештеник Небојша Малешевић
7. јул, 2017.

Одржани трећи Ивањдански фолклорни сусрети у Kукуљама

Kултурно-умјетничко друштво „Ђердан“ из Kукуља организовало је у четвртак треће по реду Ивањданске фолклорне сусрете који су окупили посјетиоце из читавог Лијевча поља. Сабор је традиционално организован код мјесне цркве у склопу прославе Ивањдана који се у Kукуљама обиљежава као сеоска слава.

Прије почетка концерта одржан је дефиле свих учесника концерта на којем су наступили: KУД „Kозара” из Подградаца, KУД „Славко Мандић“ из Лакташа, KУД „Младост“ из Разбоја Љевчанског, KУД „Бели анђео“ из Српца, Фолклорна секција „Орловача“ из Приједора и KУД „Ђердан“ из Kукуља.

Програм је обиловао фолклором и рецитацијама, а окончан је додјелом захвалница представницима свих културно-умјетничких друштава.

Захвалнице је уручио предсједник KУД-а “Ђердан”, Радојица Видовић, који је рекао да је ова манифестација из године у годину све масовнија.

“Примјетно је да све већи број људи долази до подржи овај догађај, а ове године смо повећали и број учесника концерта. На овај начин чувамо наше народне обичаје од заборава. За учеснике из свих културно-умјетничких друштава организовали смо заједничко дружење у мјесном дому чија је изградња додатно обогатила културне и друге садржаје у нашем селу”, рекао је Видовић.

Он се захвалио Општини Србац на помоћи у организацији концерта, као и кореографу Милану Продановићу са којим је заједнички припремљен богат и разноврстан програм.

Испред општинске управе, овој фолклорној манифестацији је присуствовао замјеник начелника општине Драган Микић.

“Лијепо је видјети оволико омладине на једном мјесту која има заједнички циљ, а то је да нас подсјети на обичаје из неких давних времена који до данашњег дана нису заборављени. Док је оволико омладине учлањено у бројна културно-умјетничка друштва, сигурно је да ће традиција нашег народа бити успјешно пренесена и на будуће генерације”, рекао је Микић.

Поводом Ивањдана, у Kукуљама се традиционално одржава и народни збор, тако да се могу вијдети и бројни забавни садржаји попут рингишпила и других игара за дјецу, а по повољним цијенама се могу купити и ручни радови, сувенири, рукотворине, гардероба и разне кућне потрепштине. Подигнути су и бројни шатори са живом музиком, тако да је весеље потрајало до касних ноћних часова, а биће настављено и данас када се званично и обиљежава овај православни празник.

 

Comments are closed.